Corona Nieuws en Tips voor ondernemers

Tips voor ondernemers:

  • Voor actuele steunmaatregelen van de overheid hier rechts. Daarnaast kunt u hier rechts een compact overzicht downloaden van alle steunmaatregelen, de voorwaarden van de NOW regeling, de voorwaarden van de BMKB regeling en een model-verzoek tot uitstel van betaling aan de belastingdienst.
  • Blijf in contact met de accountmanager van jouw bank. Laat weten hoe het gaat en neem een liquiditeitsprognose door. Voor een extra krediet moet aangetoond worden dat het bedrijf in de kern gezond is.
  • Bedrijven gaan failliet doordat ze geen cash meer hebben. Het kan slim zijn om nu zo veel mogelijk cash buffers aan te houden. Benut dan zo veel mogelijk opties tegelijk (ook privé bijv opschorten aflossing hypotheek), ook al zijn deze nu niet persé nodig.
  • Bedenk scenario’s, de impact daarvan en koppel er acties aan. Bijvoorbeeld 1) 6 april worden maatregelen versoepeld > gebruik steunpakket overheid. 2) eind mei worden maatregelen versoepeld > vraag tijdelijk krediet en ga met klanten en leveranciers in overleg om tot een optimale benutting van de regelingen te komen. 3) maatregels gaan de hele zomer door > druk de kosten rigoureus, verkoop niet essentiële assets, trek extra krediet / kapitaal aan.
  • Ook bij sluiting of het wegvallen van evenementen zijn er omzet verhogende activiteiten te bedenken die cash opleveren zoals het uitgeven van tegoedbonnen bij annuleringen en vouchers voor de toekomst en (kortings)acties en deelfacturen.
  • Gooi je businessmodel tijdelijk om of innoveer. Voorbeeld: een café kan bloemen verkopen een evenementenbureau kan thuisdisco’s organiseren, een restaurant kan naast eten sfeerpakketten bezorgen.
  • Betrek personeel. Voorbeeld: vraag hen (mag, moet niet) na te denken over omzet verhogende acties, strategie na de corona crisis of persoonlijke ontwikkeling.
  • Betrek personeel ook door transparant te zijn in hoe het bedrijf er voor staat. In moeilijke tijden kan je personeel juist binden. Voorbeeld van kleine gebaren: geef tegoed om een film thuis te kijken, bezorg een pot verf, stuur een kraslot op, laat een lokaal restaurant een lunch bezorgen.
  • Wij kunnen jou ondersteunen bij aanvraag van een extra krediet, bij het opstellen van prognoses en financieel economisch advies. In uitzonderlijke gevallen kunnen we zelf kapitaal verstrekken. Betaling na de zomer.

Bel Mark: 0628952662 of Thomas: 0624970305